Visa alla (2)

Arlanda: ”Vi sliter hårt med att bekämpa halkan”

Publicerad

Efter gårdagens snöoväder som orsakade flera timmars förseningar och inställda flyg på Arlanda så går flygtrafiken igen – men med ett tiotal förseningar.

– Problemen är vissa ytor på uppställningsplatser kring flygplanen som behöver halkbekämpas. Lastfordon som kör bagage, catering och annat kommer inte fram på de ytor som är hala runt planen. Vi sliter hårt för att bekämpa halkan. Så fort vi är klara kan ytorna tas i bruk, men det leder till vissa förseningar, säger Robert Pletzin presschef på Swedavia.

Robert Pletzin, presschef Swedavia

Flygtrafiken är igång men med ett tiotal förseningar enligt Swedavias hemsida. Personalen på Arlanda jobbar för att avhjälpa halkan men de kan inte ge någon prognos för när flygtrafiken ska rulla helt enligt tabell då det beror på hur vädret utvecklar sig.

20-tal flyg ställdes in

Det var under onsdagskvällen som ett snöoväder drog fram över Stockholm. På Arlanda flygplats blev flygtrafiken flera timmar försenad och ett tjugotal flyg fick ställas in grund av att man inte hann med att snöröja på banorna. På torsdagsmorgonen meddelade Swedavia att flygtrafiken åter var igång.

– Det ser betydligt bättre ut idag. Vi har två banor öppna men vi räknar med att flygen kan ha 15 minuters förseningar, säger Åsa Öhman pressansvarig på Swedavia.

Foto: TT arkivbild

Halkbekämpat banorna under under natten

Efter onsdagens snöfall som övergick till regn har man på Arlanda halkbekämpat banorna under hela natten.

– Nu jobbar vi med halkbekämpa banorna och isa av flygplanen som ska iväg nu på morgonen. Alla ska iväg samtidigt och det är trångt, avslutar Åsa Öhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer