Den undanskymda hangaren är fullsmockad med gamla flyggrejer, här står motorer på golvet och det hänger plan i taket. Det är Trafikverket som äger alla flygplan och utrustning men samlingarna sköts och visas på frivillig basis av ett gäng riktiga flygentusiaster, Arlanda Flygsamlingars Vänner.
Mitt i visningsobjekten pågår en stor renovering. En skara eldsjälar håller på att renovera ett stort, gammalt dubbeldäckarplan, en Albatros B2.
– Tyvärr har vi bara framkroppen kvar av detta flygplan, men vi håller på att återbygga hela planet, säger Jan Forsgren.
Skelettet i trä till en stor vinge till Albatrossen står på bockar på golvet och Åke Nilsson står framåtböjd och skruvar i vingen.
– Jag brukar prata om att det här är modellbygge i fullskala, men det är lite större grejer om man tappar de på golvet, säger Åke Nilsson.
Alla restaureringar och visningar sker på frivillig basis
Det är öppet för allmänheten två dagar i veckan, men samlingarna har inte samma status som ett museum, och det tycker Arlanda Flygsamlingars vänner är fel.
– Vi har tyvärr inte haft möjlighet att omvandla samlingarna till statligt luftfartsmuseum vilket är vår målsättning, säger Jan Forsgren.
Varför vill ni det?
– Det behövs för att visa vad det civila flyget betytt för det svenska utvecklingen, det är oerhört viktigt.
Gottröramiraklet
Flygplanen och utrustningen beskriver en del av svensk flyghistoria som går tillbaka till flygets barndom för drygt hundra år sedan, många mödosamt renoverade av de frivilliga eldsjälarna.
I samlingarna finns också nospartiet av Dana Viking som havererade vid Gottröra den 27 december 1991. Det var ett mirakel, alla 129 ombordvarande överlevde och det uppmärksammades stort, både nationellt och i hela världen.
Godbitar ur Arlanda Flygsamlingar
Convair Metropolitan SE-CCX
Junker W34h SE-BYA
Norseman MkIV 1942
Bucker Bu 131B-3 Jungman
Fairchild F-24
Schneider SG38 glidflygplan 1938
Lockheed 12 A Electra Junior
Pappersfokkern 1936
Flygbåten Beda 1953
Nord NC-701 SE-KAL