Hemvärnets Roslagsbataljon övar här med automatvapen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Tiofaldigat antal sökande till Hemvärnet senaste dagarna

Publicerad

Som SVT tidigare berätta har det oroliga omvärldsläget gjort att intresset för Hemvärnet skjutit i höjden. De senaste dagarna har Södertörnsgruppen tagit emot mer än tio gånger så många anmälningar än normalt.

– Det är ganska extremt. Vi har fått lägga in fler introveckor för att utbilda folk, säger Björn Svensson som är major och ställföreträdande chef för Södertörnsgruppen.

En vanlig månad söker sig ca 20 personer till hemvärnets södertörnsgrupp där Roslagsbataljonen och Södertörnsbataljonen ingår. Efter SVT:s rapportering om ansökningarna kom det in fler än 60 nya ansökningar på bara några dagar.

– Det oroliga omvärldsläget och uppmärksamheten i media har nog gjort att många fått upp ögonen för Hemvärnet, säger major Björn Svensson.

Alla ska säkerhetprövas

De många ansökningarna innebär mer arbete för dem som arbetar med rekryteringen åt Hemvärnet och Södertörnsgruppen har precis rekryterat en ny rekryteringshandläggare.  Varje sökande besöks i sitt hem under ca fyra timmar för att intervjuas och genomgå en säkerhetsprövning.

– Vi behöver fler människor i Hemvärnet, men nu börjar vi snart närma oss gränsen för vad vi kan ta emot, säger Björn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.