Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Anna Markianos i Roslagsbataljonen berätta om varför hon ville gå med i Hemvärnet. Foto: Tomas Blideman/SVT

Hemvärnet svämmar över av ansökningar: ”Svårt att ta emot alla”

Uppdaterad
Publicerad

Fler och yngre söker sig till hemvärnets södertörnsgrupp där Roslagsbataljonen och Södertörnsbataljonen ingår. På bara några månader har antalet sökande där trefaldigats.

– Många frågar sig vad de kan göra för Sverige. Det är nästan så att vi har svårt att ta emot alla, säger Björn Svensson som är major och ställföreträdande chef för Södertörnsgruppen.

Under januari 2022 kom 993 ansökningarna in till Hemvärnet i landet – en ökning med 156 procent jämfört med samma period ifjol. Förklaringen tros vara det säkerhetspolitiska läget i världen och att Hemvärnet synts mycket i media.

– Många har gjort värnplikten och nu känner de att de vill dra sitt strå till stacken. Pandemin har säkert bidragit också. Många har suttit hemma och känner att de vill ut i skogen och träffa folk igen, säger major Björn Svensson.

Hemvärnet tar över viktiga uppgifter från armén

Hemvärnet har förändrats de senaste åren och tagit över en stor del av ansvaret med att skydda och bevaka viktiga objekt från armén. Kombinationen av en moderniserad organisation och ny utrustning kan enligt Björn Svensson ha lockat yngre medlemmar.

– Förr handlade det mycket om att umgås i skogen. Nu är Hemvärnet en viktig del av Totalförsvaret och vi har en hel del modern teknik på väg in, både vapensystem, sensorer och fordon, säger Björn Svensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekryteraren: ”Definitivt en ökning”

• Majoriteten av de som hört av sig till Försvarsmakten är män 25-60 år

• Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga. Istället för anställning tecknas ett avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning

• De allra flesta har genomfört värnplikt eller militär grundutbildning men en stor andel är specialister som sjukvårdare, mc-ordonnanser och hundförare, utan tidigare militär erfarenhet

• Alla som söker en befattning i hemvärnet genomgår en säkerhetskontroll

• Tidigare saknade 75% militär utbildning – nu har 75% militär bakgrund

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet