Polisen kan inte binda gärningsmän till Einár-mordet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tror sig veta vilka personer som ligger bakom mordet på Nils Grönberg, 19, mer känd som rapartisten Einár. Problemet är att de inte kan binda personerna till brottsplatsen eftersom tekniska bevis saknas.

I oktober 2021 sköts artisten Einár till döds nära sin bostad i Hammarby Sjöstad. Rapparen umgicks i kriminella kretsar och levde under hot. Bland annat kidnappades han som sjuttonåring och pressades på pengar. Ett brott som flera personer inom det kriminella Vårbynätverket senare dömdes för. Einár förekom också själv i flera brottsutredningar.

Nils, Einár, Grönberg Foto: TT

Tekniska bevis saknas

Trots att polisen tror sig veta vilka som ligger bakom mordet har de haft svårt komma vidare. Enligt förundersökningsledaren Mikael Niklasson saknas forensiska spår från platsen.

– De två skyttarna hade covidmasker på sig och vi har saker i utredningen som pekar mot vissa individer. Problemet är att vi inte har några forensiska spår från brottsplatsen. Vi kan helt enkelt inte binda de här individerna till Hammarby Sjöstad, säger Mikael Niklasson, gruppchef vid grova brott i city.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.