Ask: Polisen ska göra mer mot narkotikalangningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen behöver göra mer för att stoppa narkotikalangningen. Det säger nu justitieminister Beatrice Ask (M), men hon vill inte lova mer resurser. ABC har i en granskning av missbruket kunnat berätta hur heroindöden fortsätter öka.

I Stockholm, har heroindöden ökat från 29 dödsfall 2010, 58 dödsfall 2012 och 65 dödsfall 2013.

I hela landet dog 167 människor förra året relaterat till heroin, en ökning från 154 dödsfall året innan. Sifforna från 2013 är än så länge preliminära och kommer från Karolinska institutet.

ABC granskar missbrukarvården

ABC granskar i en serie reportage missbruksvården och den höga dödligheten med heroin just i Stockholm.

Nu vill justitieminister Beatrice Ask (M) ha mer fokus på narkotikabekämpning – men hon lovar inga fler poliser.

Du brukar gärna framhålla att fler poliser ska vara på gatorna, men när det gäller narkotikapoliser så har de blivit färre. Hur ska man då kunna komma åt langarna?

– Det är så att narkotikabekämpningen av och till behöver lyftas upp fram och prioriteras upp, och jag tror att det är dags att lyfta fram narkotikapolitiken igen. För nu har vi tendenser där en del har en väldigt slapp attityd till det här i samhället, vi har tongångar bland ungdomar att om ”det är väl inte så farligt”. Jag är beredd att se till att polisen tar initiativ på det här området, för det behövs.

Att allt fler dödsfall skett de senaste åren även relaterat till andra droger som buprenorfin (subutex) och amfetamin, det ska nu utredas.

– Socialstyrelsen har av regeringen fått i uppdrag att analysera hur utvecklingen ser ut och orsakerna till att vi har sett den här ökningen. Och då utgår man också från att de kommer med åtgärder som kan vidtas, säger Beatrice Ask.

Dödsfallen med subutex fortsätter öka

2009 skedde 37 dödsfall i Sverige relaterat till subutex, 2010 var antalet 59, och 2012, skedde 70 dödsfall. Siffrorna från 2013 är fortfarande preliminära, men enligt Karolinska institutet dog rekordmånga 88 personer med subutex under förra året.

I ABC:s granskning har vi kunnat visa hur försäljning pågår av receptbelagd subutex utanför Stockholms beroendemottagningar. Hur stort läckaget är, har man ännu inte utrett, men missbruket på svarta marknaden är enligt polisen mycket utbrett.

Det här är en dödsfall som måste tas på allvar, tycker Beatrice Ask.

”Strama upp reglerna”

– Man kan också se att en del är kopplat till olika typer av behandlingar, där man säljer subutex och annat och där de här behandlingarna inte håller så tajt så att det inte läcker och innebär att man fortsätter sitt missbruk eller kanske säljer preparat till andra. Och här finns det nog anledning att strama upp reglerna, säger hon.

Not: Dödsfallen uppdelas efter den drog som anses haft störst betydelse för dödsfallet. Källa: Toxreg

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet