Asylboende på Ekerö upprör

Uppdaterad
Publicerad

Det boende för ensamkommande barn som ska öppna i Ekerö kommun den här veckan rör upp känslor i området. SVT var på plats och fångade stämningen med upprörda Ekeröbor och högerextrema ungdomar. Men kommunpolitikerna höll sig borta från mötet.

Representanter från den främlingsfientliga organisationen Nordisk ungdom och upprörda lokalbor samlades igår utanför ett av kommunens informationsmöten för förskoleföräldrar.

Eftersom någon hade bjudit in fler än de småbarnsföräldrar som kommunen ordnat mötet för krävde många också att få vara med. Men Ekerö kommuns tjänstemän släppte inte in någon som inte stod på deras lista. Några politiker fanns inte på plats.

Konflikt kring Stockholms asylboenden

”Kom meddelande i brevlådan”

– Det kom ett meddelande i brevlådan där man tyckte att vi skulle komma hit och säga vad man tycker om det. Det är ju nöd i världen och det finns ett enormt behov av hjälp. Vi ställer gärna upp och hjälper till men politikernas sätt att hantera det hela, att mörka och småljuga hela tiden har gjort oss väldigt arga, säger Olle som bor på Ekerö.

– Vi tar allas oro på största allvar och det är därför vi håller ett möte för föräldrarna i förskolan. Vi har även information i alla våra andra kanaler och har försökt att ha ett så transparent och öppet informationsflöde som möjligt kring det här, säger Adam Reuterskiöld (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Ekerös kommun och förklarar sin frånvaro med att detta var ett verksamhetsmöte, inte ett politiskt möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt kring Stockholms asylboenden

Mer i ämnet