Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Strandberg (V) och Fredrik Östman (C) tycker båda att kommunen borde återinföra ett kommunalt bostadsbolag Foto: SVT

C och V vill ha tillbaka allmännyttan i Vaxholm – frågan om hur splittrar

Uppdaterad
Publicerad

I sex av länets kommuner finns inget allmännyttigt bostadsbolag men i några bubblar frågan om att återinföra allmännyttan. Vaxholm är en av dem. Vad ett allmännyttigt bostadsbolag ska göra råder det delade meningar om.

Både Centerpartiet, som styr i minoritet, och Vänsterpartiet, som är i opposition, vill återigen se ett kommunalt bostadsbolag för att få fram billigare och mindre bostäder.

– Vi skulle behöva skapa oss förutsättningar att vara en tydlig och bra aktör på bostadsmarknaden. Eftersom vi inte har något bostadsbolag idag så blir det en väldigt lång startsträcka när vi till exempel vill konvertera en byggnad, säger Fredrik Östman som är gruppledare för Centerpartiet i Vaxholm.

Valet 2022 Stockholm

Ser brist på hyresrätter

För Centern är tanken att en allmännytta i kommunen skulle ägna sig åt de byggnader som kommunen redan rår över. Vänsterpartiet tycker inte det är räcker. De hoppas på statliga investeringsstöd och tycker att ett kommunalt bostadsbolag också borde bygga nya bostäder.

– Det råder en stor brist på hyresrätter som vanliga människor har råd att betala. Det betyder att unga, äldre, nyanlända och de som jobbar inom kommunal verksamhet har väldigt svårt att få i bostad i Vaxholm, säger gruppledare Sara Strandberg.

”Unga vuxna svårt att hitta bostad”

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, finns 622 hyresrätter, 1 932 bostadsrätter och 2 467 äganderätter i Vaxholm och det finns ingen data på hur stor efterfrågan som finns på mindre, billigare hyresrätter i Vaxholm.

– Dels ser man som politiker att vi är tvungna att ställa upp temporära paviljonger för nyanlända, sen ser vi också att unga vuxna är en grupp som flyttar från Vaxholm i större utsträckning än på andra håll och det är ju ett tydligt tecken på att unga vuxna har svårt att hitta bostad här, menar Sara Strandberg (V).

Flera partier är för

När det kommer till de nu styrande partierna är frågan om allmännyttan också viktig för Socialdemokraterna. Liberalerna lyfter, likt Centerpartiet, planerna på att göra om gamla lokaler till nya hyresrätter.

– Vaxholm är en liten kommun och problemet är mark. Det har funnits planer på att bygga bostäder intill kommunhuset men det visade sig att markarbetet skulle bli för dyrt, säger Michael Baumgarten (L), gruppledare. 

Kommer ett allmännyttigt bostadsbolag att bli en valfråga? 

– Ja, kanske. 

Politiskt styre Vaxholm

I Vaxholm styr (S), (C) och (L) i minoritet med 10 av 31 mandat i kommunfullmäktige. Såhär ser hela mandatfördelningen ut:

  • Liberalerna: 2
  • Centern: 4
  • Socialdemokraterna: 4
  • Moderaterna: 7
  • Vänsterpartiet: 2
  • Miljöpartiet: 1
  • Waxholmspartiet: 8 (5 av dem har hoppat av)
  • Kristdemokraterna: 1
  • Sverigedemokraterna: 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet