Tvisten tog sin början 2018 när staden förbjöd appens återvinningstjänst. Nu hamnar förbudet på tippen. Foto: TT

Återvinningsapp får rätt mot Stockholms stad – förbudet skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads förbud mot appen Tiptapp att förmedla transport till återvinningsstationer upphävs. Det meddelade mark- och miljödomstolen på tisdagen.

”Verksamheten är inte olaglig eller på något annat sätt otillåten”, skriver domstolen.

 – Det är bra att domstolen klargör att renhållningslagstiftningen inte hindrar enskilda från att hjälpa varandra med återvinningen. Under processen har vi fått stöd av flera andra kommuner som också har tyckt att tjänsten borde vara tillåten, skriver Tim Bjelkstam, en av Tiptapps grundare, i ett pressmeddelande.

Det var i september 2018 som den rättsliga tvisten mellan Stockholms stad och appföretaget började. Via tjänsten kunde privatpersoner lägga ut en bild på avfall som skulle till en återvinningsstation och ange ett pris för att bli av med avfallet. Den som ville tjäna en slant utförde uppdraget.

Flera turer

Men staden menade att endast den som äger avfallet eller företag som staden anlitat får ta hand om det enligt renhållningslagstiftningen – och förbjöd tjänsten.

Först prövades beslutet hos länsstyrelsen, som gick på Stockholms stads linje. Sedan överklagades det till mark- och miljödomstolen, och nu upphäver domstolen alltså förbudet.

Kan bli en tur till

Enligt domen har det funnits vissa användare som kört avfall så ofta att verksamheten kan ses som yrkesmässig och kräva tillstånd, men ett förbud mot hela tjänsten skulle vara för omfattande.

”I den mån det ändå kan ha funnits anledning att vidta tillsynsåtgärder har ett förbud mot hela verksamheten varit alltför ingripande”, skriver mark- och miljödomstolen.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. SVT har sökt direktören för Stockholms stads miljöförvaltning för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.