Detta gäller om man bryter mot eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder eldningsförbud just nu, men få kanske vet vad förbudet egentligen innebär eller vilka påföljder det blir när man bryter mot lagen.

På flera håll råder eldningsförbud och så även i Stockholms län. Lars Byström presstalesperson vid Stockholmspolisen vill att invånarna ska ”ge sjutton i att elda på”. Att grilla eller elda är ett brott mot ordningslagen.

– Ertappar vi er med en grill ute i parken då blir det dagsböter. Sedan är det åklagare eller tingsrätten som fastsäller dagsboten. Men det kan bli en rejäl slant. Det är inte förbestämt som vid fortkörning där det finns en bestämd summa för vad som gäller, säger Lars Byström.

Vad händer om jag röker och slänger fimpen?

– Om det börjar brinna eller fatta eld vid grillning, eller vid rökning, eller du glömmer plattan på spisen (torrkokning) eller i annat fall där man har varit ouppmärksam, då går det över till allmänfarlig vårdslöshet. Här kan du dömas till böter eller fängelse beroende på hur omfattande det är.

– Om det är grov allmänfarlig vårdslöshet, då kan man få fängelse upp till två år.

Så vad är dina tips till allmänheten just nu?

– Ge sjutton i att elda!

Många ringer polisen

Räddningtjänsten, SOS-alarm och polisen har fått in många samtal från oroliga invånare om bland annat att grannar som inte har förstått reglerna.

– I helgen har vi haft mer än 60 samtal om personer som eldar på platser där det inte är tillåtet. Man märker att många är oroliga och uppmärksamma på det, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Bedömningen av eldningsförbud är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster och innebär att alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden.

Förbudet omfattar även särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte.

Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill som är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel upphöjd från marken. Till ”egen tomt” räknas i sammanhanget även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. För att undvika missförstånd – tala med styrelsen/hyresvärden för att ta reda på vilka lokala regler som gäller.

Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck elden/glöden i kolgrillen med mycket vatten när du har grillat klart.

Räddningstjänsterna avråder dock från grillning över huvud taget på grund av den extrema torkan.

Trangiakök och stormkök har öppen låga och omfattas av eldningsförbudet.

Fakta: Länsstyrelsen Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer