Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
HVB-chefen ger före detta kriminella en karriärchans: Fokus på potential – inte det förflutna Foto: Kovan Alshawish\SVT

HVB-chefen ger före detta kriminella en karriärchans: Fokus på potential – inte det förflutna

Uppdaterad
Publicerad

Fahd Luyombya är chef på ett HVB-hem i Stockholm där han har anställt flera före detta kriminella och även tidigare intagna på samma HVB-hem. Där tillämpar de en ”tvåårsregel”, vilket innebär att personerna måste ha skött sig i två år.

Personer med belastningsregister kan möta hinder när de söker jobb eftersom flera yrken kräver ett rent register.

För de personer som avtjänat sitt straff kan belastningregistret vara kvar i upp till tio år och det kan därför vara svårt att lämna sitt gamla liv bakom sig för att bygga upp ett nytt.

– För mig känns det som att man straffas två gånger – en gång när man avtjänat sitt straff, och sedan en gång till genom att stöta på svårigheter i samhället, säger Fahd Luyombya.

Satsar på förebilder

På Fahd Luyombyas HVB-hem försöker man göra annorlunda. Här ser man potentialen hos de personer som söker jobb och försöker hjälpa dem att skapa ett nytt liv, både genom att erbjuda anställning och att uppmuntra dem till vidareutbildning.

– För många av de unga här behövs en förebild, och när de ser att andra har lyckats, ger det dem motivation att följa samma väg, säger Fahd Luyombya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet