Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vände Christian missbrukslivet: ”Sjöng och dansade när jag fick mitt första jobb” Foto: Kovan Alshawish\SVT

Så vände Christian missbrukslivet: ”Sjöng och dansade när jag fick mitt första jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Christian Tonielli, som växte upp i en dysfunktionell familj, använde både droger och alkohol som ett sätt att fly från sina känslor. Det ledde till att han hamnade i kriminalitet, där hans enda drivkraft var att skaffa pengar för att finansiera sitt missbruk.

– Jag blev av med jobbet och körkortet på grund av drogmissbruk, säger han.

För honom blev den första perioden efter att ha varit häktad avgörande. Han fick några böcker från sin bror, som tidigare hade lämnat missbruket. Det var då han upptäckte att det fanns ett annat liv och en möjlighet att lämna det gamla bakom sig och börja på nytt.

– Jag har varit drogfri i åtta år, och jag är stolt över det, säger Christian Tonielli.

Efter behandlingen bestämde han sig för att utbilda sig till kock. Efter utbildningen fick han möjlighet att göra praktik hos en kollega som också hade gått igenom drogmissbruksbehandling. Det ledde till en anställning.

”Bästa som hänt”

Efter tre år fick han tips om att söka jobb på ett HVB-hem hos Fahd Luyombya – och efter en att ha provjobbat en dag, erbjöds han jobbet.

– Det här är det bästa som har hänt i mitt liv. Här får jag se hur jag kan bidra genom att hjälpa andra som behövde samma hjälp när jag var ung, säger han.

Med stöd av Fahd och andra chefer kunde Christian vidareutbildade sig till pedagog. Han berättar att de gett honom möjligheten att förändra sitt liv. Han har även betala av sina skulder hos Kronofogden.

– Min dröm är att köpa en villa med min fru och ha en hund, säger han.

”Man straffas dubbla straff”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Hartmeyer om sin resa från kriminell till jobbet på ett hvb-hem

Johan Hartmeyer var den första inskrivna personen på Brandby HVB-hem, och för honom är det underbart att jobba där på grund av möjligheten att betala tillbaka till samhället och hjälpa de intagna. Men han har haft två återfall i sitt liv, det senaste var nästan elva år sedan.

– Jag vill inte göra min dotter besviken. Jag måste kämpa för hennes skull, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet