Enligt Per Kjellander, stadsdelsdirektör för Spånga-Tensta, har det kommit in hot mot socialtjänsten tidigare. Foto: SVT

Stadsdelsdirektören: ”Vi måste säkra att medarbetarna känner sig trygga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens bränder i Spånga-Tensta har polisen förstärkt resurserna i området och enligt stadsdelsdirektör Per Kjellander ska man nu se över säkerheten vid socialtjänsten.

– Det måste vi säkra så att medarbetarna kommer tillbaka till sitt arbete och känner sig trygga, säger han.

Nattens bränder har inneburit att Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning håller stängt idag, däremot kan Medborgarkontoret vid Tensta centrum hålla öppet eftersom branden inte spred sig dit.

Stadsdelsnämndsordförande för Spånga-Tensta säger under morgonen att bränderna är en attack mot demokratin.

Sus Andersson (MP). Foto: SVT

– Oavsett motiv så slår branden på medborgarkontoret och förvaltningshuset mot demokratin. Det är fullständigt oacceptabelt. På medborgarkontoret har Spånga-Tenstaborna kunnat förtidsrösta och i förvaltningshuset arbetar många av stadens tjänstepersoner. Den här verksamheterna hotas av den här typen av attacker, säger Sus Andersson (MP), stadsdelsnämndsordförande Spånga-Tensta.

Polisen är förtegen

Polisen har under morgonen arbetat med att samla information kring vad som har hänt och vilka motiv som kan finnas bakom brandattackerna. Men de är förtegna om detaljer kring utredning.

– Vi försöker titta på övervakningssystemet som finns i området och försöker hitta motivbilden för bränderna. Jag kan inte säga mycket då vi inte vill att det ska påverka utredningen, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Vad kommer att hända under dagen?

– Vi har förstärkt våra insatser och närvaro i området och vi har en del material att analysera. Vi försöker se om det finns en risk för ytterligare brott, säger Christoffer Bohman.

”Det kommer in hot hela tiden”

Enligt Per Kjellander, stadsdelsdirektör för Spånga-Tensta, har det kommit in hot mot socialtjänsten tidigare och en del har då anmälts medan andra inte behövde en polisanmälan.

– Just nu har vi inte några enskilda konflikter som vi kan koppla till detta. Vi har inte känt oss hotade mer än det vanliga, säger han.

Hur går ni vidare nu?

– Vi ska under dagen prata med polisen, sen behöver vi fördela personalen och entrén är totaltförstörd så det kommer ta ett par veckor innan den är återställd. Nu behöver vi även tänka ett steg längre när det kommer till säkerhetsnivån och tryggheten. Det måste vi säkra så att medarbetarna kommer tillbaka till sitt arbete och känner sig trygga, säger Per Kjellander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.