Avgörande beslut för Blasieholmen och Nobelbygget idag

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag fattas det avgörande beslutet i Stadshuset om att riva det gamla Tullhuset på Blasieholmen och bygga det planerade Nobel Center. In i det sista kommer motståndarna att demonstrera utanför Stadshuset

Klockan 16.00 börjar Kommunfullmäktige i Stadshuset, där man bland annat kommer att klubba igenom det slutgiltiga beslutet om Blasieholmen och Nobelcentrets framtid.

Bara tre partier är för, Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern, men det räcker för att ge majoritet i ärendet.

Turerna kring Nobelcenter

– Det här är en fantastiskt bra plats att ha en märkningsbyggnad på. Idag är det en väldigt otrygg och isolerad plats, säger jan Valeskog (S), exploateringsnämndens ordförande.

SVT Nyheter Stockholm: Hur påverkar det dig att det pågår en stor demonstration nedanför Stadshuset idag? 

– Jag tror att det finns ett stort stöd för det här projektet egentligen. Jag tror att det finns ganska stor enighet också bland partierna som är negativa idag, att den här platsen är lämpad.

SVT Nyheter Stockholm: Hur mycket måste skattebetalarna betala? 

– Det är det som är poängen, stockholmarna behöver inte betala någonting för själva huset, för det är insamlade medel, säger Jan Valeskog (S).

Demonstration mot Nobelcentret idag

Enligt detaljplanen ska man låta bygga Nobel Center på Blasieholmen bakom Nationalmuseet, en plan som också kräver att man river tullhuset från 1800-talet som idag finns där. Motståndarna anser att det är dels fel att riva tullhuset och dels att den planerade byggnaden är alldeles för stor för platsen, och kommer att kämpa emot in i det sista och håller demonstrationer utanför Stadshuset i eftermiddag.

– Det förslag som nu ligger innebär att man river värdefull 1800-talsbebyggelse i Stockholm och det andra skälet är att det är fruktansvärt fult, helt enkelt, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

På Stockholms stads hemsida kan man läsa mer om beslutet som fattas idag (punkt 52 i ärendelistan.)

Mer information på nobelcenter.se och bevarablasieholmen.se

Fakta: Nobelcentret

Ritningarna för Nobelcentret är resultatet av en internationell arkitekttävling där elva bidrag tävlade. Tävlingen startade sommaren 2013 och resultatet stod klart under våren 2014. Vinnare blev förslaget från David Chipperfield Architects Berlin.

Bland annat Stockholms stadsmuseum, Skönhetsrådet och Länsstyrelsen var starkt kritiska till bygget intill Nationalmuseet. Framför allt handlade kritiken om att byggnaden skulle påverka kulturhistoriska värden och stadsmiljön på ett negativt sätt och att byggnaden var för stor.

Vissa förändringar gjordes i förslaget till Nobelcentret efter kritiken. På ytan är de nuvarande ritningarna inte så olika det tidigare förslaget men byggnaden blir både kortare och lägre.

Planen är att bygget ska sättas igång under 2017 och att Nobelcenter ska öppna 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet