I vänsterkanten syns den tilltänkta platsen för det nya Nobel center. Det ska dock se ut på ett annat sätt. I videon hör ni Joakim Larsson (M) om beskedet. Foto: Dbox/ Foster and partner/Stockholms stad

Stadsgårdskajen vid Slussen blir plats för Nobel center

Uppdaterad
Publicerad

Nobelcentret på Blasieholmen i centrala Stockholm stoppades, men på fredagen kom Stockholms stad och Nobelstiftelsen med ett nytt besked om var ett Nobel center ska ligga. Placeringen är tänkt att bli Stadsgårdskajen intill Nya Slussen.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten presenterade en ny plats för Nobel center under en pressträff klockan 11.30 på fredagen.

– Jag är väldigt glad att det är just Slussen där Nobelcenter hittar sitt hem. Det är en plats som jag tror att alla stockholmare har en koppling till, säger Joakim Larsson (M) under pressträffen.

Tidigare planer har stoppats

Planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen stoppades efter valet 2018. Då hade mark- och miljödomstolen stoppat den planerade detaljplanen – en dom som först överklagades av Stockholms stad, men den grönblå majoriteten som tog över styret i stadshuset efter valet valde att dra tillbaka överklagan. Det beskedet fick då stark kritik från Nobelstiftelsen.

Även Socialdemokraterna är positiva till den nu föreslagna platsen.

”Personligen tror jag att det kan bli en utmärkt plats även om vi såklart måste sätta oss in i detaljerna. Jag förutsätter att hela majoriteten nu står bakom förslaget och orkar ta det i mål. Moderaterna startade ju det gamla projektet för att sen över en natt slänga det i papperskorgen för att få ihop sin majoritet och kunna ta makten. Nu kan vi äntligen fokusera på innehållet vilket handlar om forskning och utveckling i Nobels anda”, skriver oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.