• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Avstängda rulltrappor försvårar evakuering

Uppdaterad
Publicerad

De avstängda rulltrapporna i Stockholms tunnelbana kan påverka möjligheterna att utrymma tunnelbanestationerna vid kritiska situationer, det rapporterar P4 Stockholm. 

Enligt en ny studie från Lunds universitet så kan de avstängda rulltrapporna i Stockholms tunnelbana försvåra möjligheterna att utrymma tunnelbanestationerna vid exempelvis en brand. Brandförsvaret har svårare att utrymma om rulltrapporna står stilla.

– Det vi såg vid försöken är att det blir en viss utmaning att ta sig ut, och det kan finnas en del som inte klarar det. De som kan få problem är de som inte har den fysiska förmågan, säger forskaren Johan Norén till P4 Stockholm.

Men SL ska har mer personal på plats för att underlätta vid en eventuell brand. Rulltrapporna står stilla efter den olycka då en kvinna skadades allvarligt när ett trappsteg lossnade vid Östermalmstorg i mitten av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet