Foto: TT

Felet på rulltrappan utrett – inget materialfel

Uppdaterad
Publicerad

Den trasiga rulltrappan vid Östermalmstorgs tunnelbanestation hade inte något materialfel. Det visar den tekniska undersökningen som nu är klar, skriver Aftonbladet.

En kvinna i 70-årsåldern skadades svårt vid en olycka i rulltrappan i februari, där hon ramlade igenom ett trasigt trappsteg och satt fast med sitt ben två timmar. SL stängde av 39 rulltrappor runtom i tunnelbanesystemet direkt efter olyckan.

Något gick av

Polisens utredning av olyckan verkar visa att den inte berodde på ett fabrikationsfel.

– Den delen som gått av har knäckts, säger Ulf Höglund, utredare vid Citypolisen till Aftonbladet.

– Det verkar ha gått rakt av och var inte något materialfel. Det är inget som har varit av någon utmattning. Den kan ha fastnat i något.

Polisen har undersökt materialet i den skadade delen.

– SL gör egna undersökningar av rulltrapporna också, och de tittar väl på möjligheterna att förstärka under så att man inte faller rakt igenom om något går av. Nu blev den ju som en fallucka. Vår tekniska undersökning gäller bara den skadade delen, säger han.

Polis och åklagare utreder nu vem som är ansvarig för olyckan och om det rör sig om ett oaktsamhetsbrott.

Stora kostnader

Fortfarande står ungefär tio rulltrappor still i tunnelbanan. Enligt tidningen Mitt i har det kostat SL flera miljoner att åtgärda de rulltrappor som var av samma typ som den som gick sönder. Det handlar om den tillfälliga lösning som använts för att snabbt få igång rulltrapporna.

– Nästa steg är att byta ut trappstegen som inte håller måttet, och på ännu längre sikt ska alla rulltrapporna bytas ut, säger Christian Hoffman vid SL till Mitt i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet