Fastnade i rulltrappan – berättar vad som hände

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som fastnade i en rulltrappa i Stockholms tunnelbana för en månad sedan berättar nu om sin skräckupplevelse.

”När jag tagit den första rulltrappan, passerat plattan och kommit till rulltrappan nummer två hör jag ett fruktansvärt metalliskt oljud. Trappan tappar rytm och i samma ögonblick öppnar sig ett trappsteg där mitt vänstra ben hamnar och blir hängande”, skriver hon i ett brev till Aftonbladet.

Rulltrappan stannade inte automatiskt utan först när någon tryckte på nödsignalsknappen.

”Under tiden har mitt högra ben hunnit bli fastklämt mellan ett trappsteg och räcket. Det fanns inte en chans att rucka på.”

Fast i två timmar

Kvinnan som är i 70-årsåldern satt fast i nära två timmar – ”en mardröm” – har genomgått flera operationer och riskerade ett tag att förlora benet. Hon vårdas fortfarande.

”Jag mår jättedåligt och är ärrad för livet”, skriver hon till Aftonbladet.

Olycksorsaken är inte färdigutredd och kvinnans advokat, Agnes Kelemen, menar att det är viktigt för både stockholmarna och den drabbade att få svar.

– Det är fruktansvärt och oacceptabelt att en sådan här olycka kunnat inträffa i kollektivtrafiken 2015, i en sådan naturlig situation som när en passagerare tar rulltrappan för att ta sig ned till tunnelbanan, säger hon till ABC.

Vill veta vem som bär ansvaret

Hon tillägger att invånarna i Stockholm måste kunna lita på och tillförsäkras att något liknande aldrig ska kunna ske igen.

– Vi ser som sagt mycket allvarligt på det inträffade och hyser tilltro till att polisens utredning fortskrider adekvat och att den inom en snar framtid kan belysa vad det var som skedde samt även utvisa vem det är som bär ansvaret, säger Kelemen till ABC.

Efter olyckan stängde Storstockholms Lokaltrafik av ett 40-tal rulltrappor på tunnelbanestationer för kontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet