Foto: Jurek Holzer/TT

Mer personal ska minska tafsandet på badhus

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar sex miljoner kronor på att anställa mer personal för att öka tryggheten på badhusen – men oppositionen menar att det inte är tillräckligt.

I vintras trakasserades flera unga tjejer sexuellt på Eriksdalsbadet. Det ledde bland annat till att separata bubbelpooler infördes för kvinnor och män och att fler badvakter sattes in.

Nu vill nu politikerna i stadshuset satsa sex miljoner kronor i sin kommande budget på att öka tryggheten på stadens badanläggningar.

Ofredanden på Eriksdalsbadet

– Det är jätteviktigt att våra badhus känns säkra och trygga, så att stockholmarna känner att de vill besöka dem, säger Emilia Bjuggren (S), som är idrottsborgarråd i Stockholm.

Delade meningar om könsuppdelning

Men oppositionen är kritisk och Liberalerna menar att separata pooler för kvinnor och män är fel väg att gå.

– Det är faktiskt helt oacceptabelt att Emilia Bjuggren verkar tycka att detta är en bra lösning på problemen med sexuella trakasserier. Så länge kvinnopoolerna finns kvar har man misslyckats med att säkra tryggheten på badet, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Tolv nya tjänster

Satsningen räcker till tolv nya tjänster, som ska fördelas på stadens olika badanläggningar. Men frågan är hur stor skillnad pengarna gör.

–  Vi har ett tydligt mål att fler stockholmare ska lära sig simma. Då är det en grundförutsättning att det känns tryggt och säkert på våra bad, säger Emilia Bjuggren.

Men gör tolv tjänster verkligen någon skillnad?

– Vi har redan stärkt upp personalen under vintern, framför allt på Eriksdalsbadet. Nu fortsätter vi det arbetet.

Oppositionen: Extern hjälp behövs

Oppositionen menar att satsningen inte är tillräcklig.

– Det är bra att Socialdemokraterna, efter nästan ett års handlingsförlamning, åtminstone försöker göra någonting för att öka tryggheten på stadens bad. Jag har dock svårt att se hur den här satsningen kommer att leda till några större resultat, säger Lotta Edholm (L),oppositionsborgarråd.

Liberalerna vill istället ta in extern hjälp.

– Det krävs mer än att utöka personalstyrkan med en eller två personer. Vi har tidigare föreslagit att idrottsförvaltningen ska anlita extern hjälp för att göra en säkerhetsgenomlysning av badet, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Färre årskort sålda

Efter mediernas rapportering om de sexuella trakasserierna på Eriksdalsbadet, minskade försäljningen av hel- och halvårskort där med 11 procent mellan februari 2015 och februari 2016.

– Det är klart att badhusens ekonomi påverkas av det. Men den största förlusten är ju om stockholmarna inte vill vara på våra badhus, säger Emilia Bjuggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på Eriksdalsbadet

Mer i ämnet