Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Scanpix

Bakterier stängde avdelning för nyfödda

Uppdaterad
Publicerad

Neonatalavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna stängdes i förra veckan sedan sex barn smittats av multiresistenta MRSA-bakterier.

Sjukhuset upptäckte bakterierna på intensivvårdsavdelningen för nyfödda vid sin regelbundna provtagning.

– Vi har upptäckt att fler barn har mer motståndskraftig stafylokock på huden och på slemhinnor, säger Mikael Norman, chef för sjukhusets neonatalverksamhet, till Aftonbladet.

MRSA

MRSA ses som en allmänfarlig sjukdom och ska därför anmälas till landstingens smittskyddsläkare samt till Smittskyddsinstitutet (SMI).

Öppnar i dag

MRSA-bakterierna upptäcktes förra veckan och avdelningen tömdes då på barnen.

– De som är kvar här vårdas på enskilda rum med särskilt avsatt personal som inte går till andra patienter, säger Mikael Norman, chef för neonatalverksamheten på KS.

Några barn har vårdats på andra avdelningar eller sjukhus, även de i enkelrum och med särskilt avsatt personal. Allt i syfte att bakterierna inte ska spridas vidare.

Från och med i dag slår neonatalens intensivvårdsavdelning upp sina dörrar igen och tar emot nya patienter. Lokalerna och all utrustning har sanerats så att inga bakterier ska finnas kvar. Även personalen har undersökts.

Inga barn blev sjuka

Inga av de bebisar som haft MRSA-bakterier på hud eller slemhinnor har blivit sjuka av bakterien, enligt Mikael Norman. De har därför inte behövt någon antibiotikabehandling med anledning av utbrottet.

MRSA är en multiresistent, motståndskraftig bakterie. Det är därför det finns rutiner för att se till att den inte sprids.

– Grundproblemet är att den ökar så snabbt i hela befolkningen. Vi vet att vi varje dag har minst en familj inne på någon av våra avdelningar som har med sig sådana här bakterier, säger Mikael Norman.

Behöver inte känna oro

Hur bakterien kunde spridas till flera barn den här gången är oklart.

– Barnen rör ju inte på sig så det måste vara något i miljön – utrustningen, personalen eller anhöriga. Det viktigaste av allt är att alla följer våra säkerhetsrutiner, det vi kallar basala hygienrutiner, med handdesinfektion både före och efter kontakt med barnen, säger Mikael Norman.

– Jag tycker inte att föräldrar och gravida kvinnor som behöver neonatalvård ska känna någon oro.

Rekordmånga fall

Förra året rapporterades rekordhöga 2.097 fall, enligt SMI:s statistik. Bara under de första åtta månaderna i år har det rapporterats 1.515 fall. Fortsätter antalet anmälningar varje månad att vara lika många som hittills kommer förra årets siffra att passeras med råge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MRSA

Mer i ämnet