– Det är många frågor man ställer sig kring vad som har hänt, säger rektorn på Gubbängsskolan efter nattens brand. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Baracker i brand vid skola

Uppdaterad
Publicerad

Två nybyggda baracker med åtta klassrum brann upp under morgonen vid Gubbängsskolan i Farsta. Polisen misstänker mordbrand.

Räddningstjänsten fick larmet vid 03.20 i natt, någon hade sett rök och lågor i barackerna som står uppställda vid skolan.

– När vi kom fram kunde vi konstatera att det brann i baracksystemet, som är på två våningar. Vi har fem enheter på plats som släcker och river, släcker och river, sade Ulf Tholén, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, till SVT Nyheter Stockholm, på morgonen.

10 brandbilar med över 20 brandmän

– Det är självklart jättetråkigt att få ett sådant samtal på morgonen, det är många frågor man ställer sig kring vad som har hänt men min första tanke var att jag måste ta mig till skolan så snabbt som möjligt, säger Deirdre Cronin Olsson, rektor på Gubbängsskolan.

Trots att över 20 brandmän deltog i släckningsarbetet så pyrde elden fortfarande i de nybyggda barackerna under morgonen. Barackerna, eller paviljongerna som de kallas, byggdes som extralokaler och det var två paviljonger med fyra klassrum och två arbetsrum sattes i brand.

– Paviljongerna skulle bli klara i september och de ingår i ett projekt i Stockholm för att utöka kapacitet till Stockholms skolor. Vi vet att Stockholm växer och vi hade utrymme för att kunna bygga barackerna, säger Deirdre Cronin Olsson.

Brandmännen finns fortfarande kvar vid brandplatsen, ett arbete som tagit hela natten och dagen att säkerställa.

Barackerna värda över 10 miljoner kronor

Den ekonomiska skadan beräknas vara över 10 miljoner kronor. Lyckligtvis kom ingen till skada och trots att brandröken känns över hela skolgården så kommer eleverna på Gubbängsskolan kunna fortsätta med sina lektioner som vanligt.

– Det är viktigt för oss att våra elever kan fortsätta sin skolgång och känna sig trygga. Resten får polisen lösa, säger Deirdre Cronin Olsson.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer