Foto: Nya Tunnelbanan

Se Barkarbys nya tunnelbanestationer

Publicerad

Moln och stenskulpturer ska pryda de nya stationerna Barkarby och Barkarbystaden när den blå linjen förlängs från Akalla.

– Stationerna kommer att bli väldigt olika. Konsten är en integrerad del av de nya tunnelbanestationerna där konstnärer, arkitekter och ingenjörer har samarbetat, säger Emma Sahlman, pressansvarig Nya tunnelbanan på Region Stockholm.

Kravet på konsten är bland annat att den ska klara av klotter, växlande temperaturer och vara välgestaltad, berättar Emma Sahlman. Konsten ska också bidra till trygghet och orienterbarhet.

Stenskulpturer

På den nya stationen Barkarby som ska ligga i anslutning till pendeltågen och busstrafiken är det konstnären Iréne Vestmans bokstavslika stenskulpturer som ska pryda plattformen och ge sittplatser åt resenärerna.

Konstnären Iréne Vestmans bokstavslika stenskulpturer från Bohuslän ska ge sittplatser åt resenärerna. Foto: Nya tunnelbanan

– Det är den enda av de 12 nya stationerna, så vitt jag vet, där man använder konsten som sittbänkar, säger Emma Sahlman.

Vattenfall blev moln

På station Barkarbystaden kommer det däremot inte gå att sitta på konsten –  här ska moln av konstnären Helena Byström videoprojiceras på stationens väggar. 

– Konstnärens förslag var från början att det var vattenfall som skulle synas men nu är det moln istället, säger Emma Sahlman.

Konstnären Iréne Vestmans bokstavslika stenskulpturer från Bohuslän ska ge sittplatser åt resenärerna. Foto: Nya tunnelbanan

Tunnlarna ska att börja byggas inom kort och i mars kommer den första salvan att sprängas.

Informationsmöte

Under måndagskvällen kommer det att hållas  informationsmöte om utbyggnaden av tunnelbanelinjen på Wärdshuset Lasse Maja. Senare i veckan kommer ytterligare ett möte att hållas i Folkets Husby på torsdagskvällen.

Om sex år ska de två nya tunnelbanestationerna stå färdiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet