Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under onsdagen presenterade majoriteten i Stockholms stad sitt budgetförslag för år 2022. Från vänster; Karin Ernlund (C), Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M) och Erik Slottner (KD). Foto: SVT

Barn och äldre – här är stadens miljardbudget

Uppdaterad
Publicerad

När Stockholms stad presenterar sin budget rör det sig om stora pengar, men också oerhört många områden täcks in. I år satsar man extra på de grupper som drabbats hårdast av pandemin; barn, unga och äldre. Här är några av punkterna som gäller för stockholmare nästa år.

Hör mer om förskolesatsning, budgetens fokus och äldresatsningen i videon ovan.

Hela budgeten är på 56 miljarder och täcker in allt från förskolor, kajkanter och snöskottning till hemtjänst.

Fokus för majoritetens budget för nästa år är barn, unga och äldre som är de grupper som drabbats mest av pandemin, samt på tryggheten.

45 miljoner ska gå till en trygghetssatsning med bland annat belysning. En annan satsning är fartkameror utanför skolor för att skapa tryggare miljö för barn.

När det gäller skolan utökar man syskonförturen upp till årskurs fem, gör en satsning för att fler barn ska gå på förskola samt kunskapssatsning i skolor i utsatta områden.

Ensamma äldre

Efter pandemin ska man nu satsa 61 miljoner på att bryta äldres ofrivilliga ensamhet. Gamla satsningar som ungdomsbesök får rulla på, men det blir även helt nya projekt.

Helt nytt är att man startar en öppen träffpunkt för äldre som lider av psykisk ohälsa eller sociala problem, en grupp som växer men ogärna söker sig till stadens aktiviteter.

Cykelbanor

Men det skulle inte vara en budgetpresentation med Daniel Helldén (MP) utan en satsning på cykelbanor, kanske hans sista eftersom han siktar på riksdagen. 300 miljoner läggs bland annat på bättre skyltning för cyklister.

Men det blir också en stor satsning på laddning för el-fordon, något Daniel Helldén sade på presentationen av budgeten att han är otroligt glad för. Till 2030 räknar man med att alla stadens egna parkeringsplatser i innerstaden ska ha laddplatser.

Hela budgetförslaget kan man läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer