• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Barnet vårdades på Astrid Lindgrens barnsjukhus men avled senare av hjärtstopp. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Barn skickades hem från sjukhus – avled av hjärtstopp

Ett tidigare helt friskt barn vårdades på Astrid Lindgrens barnsjukhus för en misstänkt infektion. När febern sjönk skickades barnet hem men avled sedan av hjärtstopp, det framgår av den Lex Mariaanmälan som sjukhuset lämnat in.

Barnet kom till Astrid Lindgrens barnsjukhus efter att föräldrarna hade noterat en knöl på halsen, knappt två centimeter stor. Knölen gjorde inte ont och i utredningen beskrivs hur barnet verkade må bra och vara pigg.

Remiss för vidare undersökning

Barnet fick sova kvar på sjukhuset och det skrevs en remiss till barnonkologen för vidare undersökning. Under natten steg febern och barnet fick medicin för att lindra smärtan som barnet då drabbades av.

Dagen efter sjönk febern och pappan i familjen konstaterade att knölen på halsen till och med minskat i storlek. Vårdpersonalen antog att febern kunde vara en virusinfektion som eventuellt hade med knölen på halsen att göra.

Mycket ovanlig diagnos

Familjen fick åka hem från sjukhuset under eftermiddagen men hemma drabbades barnet av hjärtstopp och avled.

Obduktionen visar att barnet led av det som kallas granulomatös sjukdom. En mycket ovanlig diagnos som enligt uppgifter hos Socialstyrelsen drabbat en av 100.000 nyfödda i Sverige det senaste decenniet.

Sjukdomen innebär, enkelt förklarat, att en genförändring gör att det saknas ett enzym som normalt dödar bakterier och svamp i kroppen.

I den Lex Mariaanmälan som är gjord, konstaterar sjukhusets utredning av händelsen att läkarna inte ska ha begått några misstag. Istället skriver utredaren att ”förloppet är mycket överraskande och mycket beklagligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer