Foto: Hanna Larsson, SVT.

Sjuåringar fostras i ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar har anmält Matteusskolan till Skolinspektionen.

När Ylva Sjöstrands sju-åriga dotter kom hem från skolan i våras kände Ylva inte igen sin dotters vokabulär.

– Mamma, man ska vara proaktiv, sa hon. Då blev jag fundersam och frågade: Vad menar du? Hon svarade att man inte ska vara reaktiv i alla fall. När jag hörde mig för kunde hon inte svara på vad det var. Men man skulle i alla fall inte vara reaktiv, för det var dåligt, säger mamman Ylva Sjöstrand som också sitter i skolans föräldraförening.

Sedan i våras utbildas samtliga elever på Matteusskolan i ledarskapsprogrammet Ledaren i mig, baserat på den amerikanska managementboken De sju goda vanorna, av affärsmannen Stephen Covey. Totalt har programmet kostat skolan 750.000 kr.

”Program för manipulation”

– Som jag ser det är det ett program för manipulation. Det är ett ledarskapsprogram för vuxna som överförts utan att man tänkt igenom vad det betyder för barn, säger mamman Anna Furumark.

Det håller inte företaget Franklincovey, som säljer programmet, med om. Till SVT säger företaget att syftet är att ge skolan bättre förutsättningar att följa läroplanen och att utbildningen är riktad mot lärarna, som i sin tur väljer hur de vill implementera metoderna i undervisningen.

Rektor Jan Aili menar att programmet ger bra verktyg för värdegrundsarbete.

– Jag tänker att det beror på vad man sätter in i ordet ledarskap, det är ju inte att barnen ska bli företagsledare, den man ska leda är ju sig själv. Det är en av EU:s viktigaste nyckelkompetenser, att eleverna ska lära sig att lära, säger Jan Aili, rektor på skolan.

Anmält till Skolinspektionen

Föräldragruppen har anmält utbildningsprogrammet till Skolinspektionen, för man anser inte att managementprogram hör hemma i skolans värld och möjligen också bryter mot skollagen.

– Det är fokus på individen och individens effektivitet och produktivitet. Det behöver inte vara fel att vara målinriktad, men det känns som att det här är enda idealet, säger Ylva Sjöstrand.

Föräldragruppen har även skrivit en debattartikel på SVT Debatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuåringar fostras i ledarskap

Mer i ämnet