Foto: SVT och Bengt Olsson

Barn med gran gynnar fisket

Uppdaterad
Publicerad

250 granar och 300 barn på isen ska rädda fiskarna i sjön Trehörningen. Gamla julgranar är perfekta gömställen där fiskar som abborre och mört får en chans att föröka sig och nu deltar hundratals barn i ett gran- och fiskprojekt.

Det snöknarrar när klass 4 B ger sig ut på sjön Trehörningen i Huddinge. Ännu ligger isen tjock men under ytan simmar fiskarna som med hjälp av skolbarnen och gamla julgranar förhoppningsvis ska bli fler än idag.

Barnen släpar gamla julgranar en bra bit ut på sjön där man bygger upp en så kallad risvase. När isen smälter i vår kommer granhögen att sjunka till botten och skapa ett perfekt gömställe för fiskar att lägga rom och för yngel att överleva.

Fler fiskar

En undersökning från i fjol visar att antalet yngel mer än fördubblades i en av sjöarna där risvasar hade placerats ut. Från drygt 300 yngel till över 600 yngel i storleksklassen 60 till 80 millimeter.

– Förutom att skapa gömställen för ynglen är det här också ren fiskevård. Många sjöar och vattendrag brottas ju med till exempel försurning och övergödning, säger Victor Sandberg hos Sportfiskarna.

Men framför allt menar han att projektet med risvasar är unikt eftersom man förutom att gynna fisket även låter barnen få upp ögonen för sjö och fiske på ett konkret sätt.

– Att de med sina händer får vara med och bygga det här tror jag ökar förståelsen och skapar en väldigt konkret känsla hos barnen, säger Victor Sandberg.

”Lite läskigt men kul”

Hittills i år har omkring 300 skolelever fått vara med och bygga risvasar på olika sjöar i Stockholms län. Förutom att lära sig mer om natur och fiskevård är det för många barn en helt ny upplevelse att ge sig ut på naturis.

– Lite läskigt var det att komma ut på isen men samtidigt väldigt kul, konstaterar Nadja Clarin i årskurs fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.