Foto: TT

Stressade barn löper större risk att få kroppssmärtor

Uppdaterad
Publicerad

Stressade barn har dubbelt så ofta ont i huvudet och musklerna. Det visar en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH i Stockholm.

I studien ingick 19 personer mellan tio och 17 år som återkommande lider av stressutlöst smärta, samt en kontrollgrupp med 23 friska deltagare.

Under lugna förhållanden satte man satt i gång den så kallade ”startle-reflexen” eller i folkmun skvätt-rädsla, genom starka signaler i hörlurar. Samtidigt mättes den elektriska aktiviteten i musklerna.

Resultatet visar att barn och unga som lider av stress är dubbelt så spända – deras reflex utlöstes lättare och varade längre. Det kan leda till att de har mer huvudvärk, kroppssmärta och muskelont.

– Vi hoppas att dessa forskningsfynd ska stimulera till fortsatt forskning och förbättrat kliniskt omhändertagande, säger Eva Andersson, docent och läkare vid GIH.

Måste öka vår förståelse

Gösta Alfvén, docent som gjort studien, säger att stress bland barn och unga ökar.

– Svensk sjukvård är inte bra på att fånga in dessa barn och ge dem den rätta vården, säger han.

–  En tredjedel av alla barn i Sverige lider av stress och två tredjedelar av långvarig sådan. Vi måste öka vår förståelse kring barn och stress.

Studien har nyligen publicerats i Läkartidningen och i European Journal of Pain.

Läs GIH:s pressmeddelande: Barn med stressutlöst smärta har kraftigare startle-reflex

Startle-reflexen

”Startle-reflexen” är en försvarsreflex som beror på upplevelsen av fara vid plötsligt stark stimulering och hänger i hop med flykt- och kampresponsen. I praktiken innebär den att man hajar eller hoppar till. 

Reflexen aktiveras vid överraskning. Den börjar med en blinkreflex i ögonen och följs på mindre än en tiondels sekund av framåtböjning av huvudet och en nedåtgående böjningsreaktion av kroppen som sträcker sig ned till benen.

I studiens smärtgrupp utlöstes reflexen lättare och tidigare. Den var också kraftigare och varade längre.

Källa: GIH och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.