Barnmorskan jobbade med spädbarn under sin sjukdomsperiod Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Barnmorska smittad av kikhosta – 67 spädbarn erbjuds antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

En barnmorska på en BB-avdelning på Danderyds sjukhus gick till jobbet med en förkylning i kroppen som senare visade sig vara kikhosta. Nu har 67 spädbarn och deras familjer erbjudits antibiotika som förebyggande behandling.

Barnmorskan var anställd på en avdelning där kvinnor behandlas efter komplicerade förlossningar. Hon led av en förkylning och trodde att hostan var en biverkning av ett läkemedel, men några dagar senare visade det sig att kvinnan var smittad med kikhosta.

– Eftersom hon har jobbat med patienter som är känsliga så samlade vi snabbt en grupp som gick igenom vilka patienter vi skulle kontakta, säger Åsa Hammar, chefläkare på Danderyds sjukhus.

Familjer erbjuds antibiotikabehandling

Barnmorskan har inte jobbat med aktiva förlossningar utan enbart hanterat patienter före eller efter förlossningen. Totalt har 67 spädbarn och deras familjer erbjudits antibiotika, de flesta har valt att tacka ja till behandlingen. Ytterligare 87 familjer har fått information om att de har vårdats på avdelningen där barnmorskan jobbade, fast innan sjukdomsperioden. De är uppmanade att söka sjukvård om de upplever symptom på kikhosta.

Har ni fått information om att någon är smittad?

– Inget spädbarn eller mamma har smittats. Däremot har en medarbetare smittats, säger Åsa Hammar, chefsläkare.

Ytterligare tio medarbetare med förkylningssymptom är uppmanade att ta prover för kikhosta och är tillsvidare avstängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.