Visa alla (4)
Visa alla (4)

Barnmorskor demonstrerade mot nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Idag demonstrerade personalen från BB Sophia utanför Landstingshuset, känslorna var upprörda när de pressade landstingsrådet på hur förlossningsvården ska säkras.

Det var i februari i år som företaget Praktikertjänst meddelade att de säger upp avtalet med landstinget och lägger ner förlossningskliniken BB Sophia på grund av ekonomiska problem, efter knappt två år.

Barnmorskorna som demonstrerade idag vill att landstinget räddar BB Sophias verksamhet och menar att den typen av förlossningsvård man bedriver på BB Sophia och verksamheten måste bevaras i någon form, och de lämnade över 6.000 namnunderskrifter till hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Känslorna var upprörda och demonstranterna pressade Anna Starbrink på hur landstinget ska se till att en säker förlossningsvård ska kunna bedrivas framöver.

Förlossningsvård i kris

– Vi är här idag för att återigen påtala att BB Sophia behövs, vi tror inte på den lösningen landstinget presenterar om platser på andra förlossningskliniker då de varken har tillräckligt med platser eller personal, säger Yvonne Eisenberg, barnmorska på BB Sophia.

– Det är en svår situation men från sjukhusens sida säger de ändå att det tror vi att vi klarar, och det handlar både om att rekrytera ny personal och att se hur vi kan utnyttja den kompetens som redan finns, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Barnmorskorna beskrev en förlossningsvård i kris.

– Vi känner stor oro för att allt fler kvinnor nu avvisas till andra städer eller värre. Härom veckan fanns den närmaste neonatala platsen i Holland. Det var fullt i hela Sverige, men som tur var behövde vi inte skicka någon dit.

– Jag tycker inte man kan acceptera hävnisningar över huvud taget, min ambition är att helt få bort hänvisningar, säger Anna Starbrink,

BB Sophia stänger i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet