Handfat som lossnar från väggarna, sopnedkast som havererar och orsakar högar av sopor i korridorerna, möbler och utrustning som får lagas med kirurgtejp och trasiga lampor som tvingar barnmorskorna att använda mobiltelefonen för att lysa upp när de ska ta prover.
Så beskriver barnmorskor sin verksamhet på Södersjukhusets förlossningsenhet. Skillnaden är som dag och natt mot Södra BB en trappa upp, vilket är oacceptabelt, enligt BB Sös personal.
– Det går inte att jämföra. Rummen är dessutom väldigt, väldigt små så det handlar inte bara om hygienutrymmena, säger Sara Perers-Öberg, barnmorska på BB Sös.
Nedläggningen skulle slå ihop avdelningar
Enligt barnmorskorna måste var tionde kvinna som ringer förlossningskliniken idag hänvisas någon annanstans.
Nedläggningen av Södra BB skulle göra att de olika avdelningarna slogs ihop. Därmed skulle också sjuka barn kunna få vård nära sina föräldrar istället för att separeras från dem.
”Vi skäms”
– En mycket viktig förändring var att Södersjukhuset skulle få utrymme att bygga ut och öka antalet familjeplatser på neonatalavdelningen, med nya och bättre anpassade lokaler där barnet kan vårdas i sina föräldrars närhet. Att vi idag är en av de sista enheterna i Sverige som separerar sjuka, nyfödda barn från deras föräldrar gör att vi skäms över att friska kvinnor med friska och välmående bebisar ligger i en mjukt bäddad säng i ett överdimensionerat rum två trappor upp, skriver en av barnmorskorna.
Ingegerd Lantz har varit verksamhetschef för Södersjukhusets kvinno- och förlossningsklinik i ett och ett halvt år. Men hon kan inte ge ett direkt svar på varför förhållandena är så dåliga som de är.
– Det får du prata med om de som har varit här tidigare. Det har varit många olika arbeten på gång som har skippats av olika omständigheter, säger Ingegerd Lantz.
Sjukhusledningen fortfarande arbetar med förslaget att slå ihop avdelningarna.
– Nu är det dags att jag tar tag i den situationen tillsammans med min ledning och förena Södra BB och förlossningen i en verksamhet.