Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Advokaten UllaBella af Klercker får lyssna på de hemliga inspelningarna och beskriver sin syn på konflikten. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Barnrättsexperten om de många flyttarna: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

UllaBella af Klercker är advokat och barnrättsexpert. Hon berättar att det inte är ovanligt att det går prestige i ärenden och att barnen då hamnar i kläm mellan de vuxna som sätter sina behov först.

– Vad är bäst för barnet? Det är så lätt att tappa det när det blir tjafs mellan vuxna, säger hon.

Socialtjänsten ska sörja för familjehemsplacerade barn precis som en förälder. Det betyder att barnets bästa alltid ska komma först.

I fallet i Österåker har en treårig pojke omplacerats från ett hem där han haft det bra. Det har handläggarna på socialtjänsten själva sagt i bandade samtal. Ändå flyttas pojken – eftersom kommunen inte kommer överens med familjen kring administrationen.

Sista utvägen

UllaBella af Klercker säger att en omplacering alltid ska vara det sista alternativet och då ska det föreligga stora brister i familjehemmet.

– Det är ett väldigt drastiskt beslut. Om man omplacerar ett barn som rotat sig då ska man vara säker på att barnet får det bättre dit det kommer.

SVT sökte socialnämndens ordförande, moderaten Christina Furhammar i samband med inslaget om att den treåriga pojken omplacerats, men hon ville inte ställa upp i intervju.

I videon förklarar barnrättsexperten mer kring barnets rätt och behov i en konflikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer