Misstänkt pedofilhärva skakar Upplands-Bro

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring en barnskötare i 30-årsåldern i Upplands-Bro som misstänks för åtta fall av sexbrott på förskolebarn, har skakat kommunen under hösten. Oroliga föräldrar och personal har fått psykologhjälp för att bearbeta det inträffade.

En förskoleanställd man i 30-årsåldern misstänks ha förgripit sig på åtta barn. Den lillla kommunen, med drygt 25.000 kommunivånare, har under de senaste månaderna präglats av det inträffade.

– Det är klart att man är orolig över det som har inträffat, säger småbarnsföräldern Anette Virtanen.

– Vi har gett stöd till föräldrar så att de har kunnat prata med psykologer, säger utbildningschefen i Upplands-Bro, Kaj Söder.

Misstänks för övergrepp på åtta barn

Den förskoleanställde är häktad, skäligen misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot två barn. Det finns misstankar om att mannen kan ha utnyttjat ytterligare sex barn.

– I ett av fallen begärdes han häktad för våldtäkt mot barn, men tingsrätten bedömde att det inte var frågan om det, utan rubricerade istället brottet som grovt sexuellt övergrepp mot barn. Det är svårt att säga mer än så, eftersom uppgifterna är sekretessbelagda, säger kammaråklagare Åsa Andersson.

Mannen har även varit misstänkt för våldtäkt mot en vuxen, men det ärendet avskrevs i tisdags. Utbildningschefen Kaj Söder anser att det inte går att gardera sig hundraprocentigt mot den här typen av brott, men är samtidigt självkritisk.

”Vi har följt rutinerna”

– Det går alltid att vara bättre, men det är svårt att säga vad det skulle vara. Men vi har följt de rutiner som finns, och vi har tyckt att det har varit bra. Men bevisligen inte, om den här misstanken visar sig stämma och han döms, säger Kaj Söder.

– Det är klart att man funderar över vad som sker och vilka man kan lita på, säger småbarnsföräldern Anette Virtanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt förskolevåldtäkt Upplands-Bro

Mer i ämnet