Källa: Stockholmsmässan Foto: Arcona

Miljöintresset påverkar båtmässa – trend med segling och elmotorer

Uppdaterad
Publicerad

Wakeboard, stora segelbåtar och elbåtar – för 84:e gången är det dags för Allt för sjön. Den här gången med större fokus på segling än vad det varit på många år.

– Den stora trenden är att det går ett visst mått av förstånd i utvecklingen av båtar, säger Hanse Thorslund projektchef Allt för sjön.

På fredagen öppnades ”Allt för sjön” på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är den 84:e upplagan och i år satsar man bland annat på unga.

– Vi har under åren haft en svag trend neråt när det gäller besökare. Båtlivet går i tradition över generationer. Nu är det en ny typ av personer som ska in i båtlivet och man måste börja där de unga finns, säger Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön.

Locka till sig unga

Med tre fyllda bassänger i actionhallen hoppas man locka till sig unga som får prova på olika typer av vattensporter. Här går det att prova på bland annat wakeboard, brädor, skimboard och segla radiostyrt för att skapa ett intresse för sjön.

– Vi har under åren haft en svag trend neråt när det gäller besökare, säger Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön. Foto: TT

Gammalt och nytt

Men här möts även det nya och gamla, för i år satsar man också på Classic Boat Show. Helenelunds båtklubb fyller 100 år, något som man firar med att bygga upp en bit av Pålsundet där de gamla träbåtarna ligger i rad vid bryggan inne i mässhallen.

Segling och renovering

Det är också större fokus på segling än vad det har varit under de senaste åren.

– Den stora trenden är att det går ett visst mått av förstånd i utvecklingen av båtar. Seglingen är på väg tillbaka. Det är också eldrivna båtar och båtelmotorer. Det finns också ett mycket större medvetande på det vi redan har, marknaden är full av gamla begagnade båtar. Har du orken kan man rusta upp en äldre båt till ett riktigt fint skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.