Pengarna från båtskrotningspremien är slut. Totalt skrotades 265 båtar. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Båtskrotspengarna är slut – 265 båtar skrotades

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga bidraget för att återvinna gamla fritidsbåtar har nu tagit slut. Intresset har varit stort och Havs- och vattenmyndigheten hoppas på en fortsättning.

– Vi trodde nog att det skulle gå bra men vi hade inte räknat med att pengarna skulle ta slut så snabbt och ett sådant tryck, säger Lisa Bredahl Nerdal som är åtgärdssamordnare på Havs- och Vattenmyndigheten.

Räckte till 265 båtar

Båtägare har under hösten kunnat lämna in gamla fritidsbåtar för kostnadsfri återvinning som finansierats med två miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten. Ägaren har bara behövt betala för transport till återvinningen och eventuell sanering. Totalt i hela landet har 265 båtar återvunnits med hjälp av premiepengarna. Flest båtar, 98 stycken, har återvunnits på fragmenteringsanläggningen i Huddinge.

– Vi hoppas på en fortsättning av båtskrotningspremien, men inget är bestämt.

Kunskap om kostnad

Ett problem med båtåtervinning är att det är relativt få båtar som återvinns. Det har bidragit till att kostnaden för återvinningen är hög. Men eftersom så många båtar nu skrotats på grund av båtskrotningspremien hoppas Havs- och vattenmyndigheten kunna få klarhet i vad återvinning skulle kunna kosta.

– Under de här två månaderna har nästan lika många fritidsbåtar återvunnits som under hela föra året. Nu kan vi få bättre bild av den egentliga kostnaden för båtåtervinning, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.