Elisabeth Grönquist fick bluffsms som ser ut att komma från Karolinska Institutet om coronaviruset. Foto: Privat

Elisabeth fick bluff-sms om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Falska sms uppmanar privatpersoner att skicka ett mejl för att få viktig information om coronaviruset. Avsändaren ser ut att vara Karolinska Institutet – men allt är bluff.

– Någon använder rädslan för viruset för att lura folk, säger Peter Andréasson, presschef på KI.

Det är lätt att tro att meddelandet är äkta, sms:et med budskapet: ”Det finns viktig information till dig om coronaviruset”. För att få ta del av informationen uppmanas man skicka ett mejl till adressen karolinskainstituten@gmail.com, och ange lösenordet ”corona”. Men sms:et är en bluff.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Någon använder medvetet Karolinska Institutet och rädslan för viruset för att lura folk, säger Peter Andréasson, presschef på Karolinska Institutet, KI.

Corona i Stockholm

”Blev först orolig, sedan arg”

Bluffen går ut på att bedragarna vill att man skänka pengar i form av bitcoins till coronaforskningen. Elisabeth Grönquist i Stockholm fick bluff-smset under onsdagskvällen.

– Jag jobbar som optiker och blev orolig. Jag tänkte att de hittat att någon av mina patienter är smittad och att det rörde sig om smittspårning, säger Elisabeth Grönquist.

Elisabeth Grönquist berättar att först kom det ett sms, sedan ett mejl. Det var då hon förstod att det var en bluff.

– Först blev jag orolig, sedan arg, säger Elisabeth Grönquist.

Kommer polisanmälas

Ett tiotal personer har hittills hört av sig till KI och berättat att de fått sms:et, men Peter Andréasson tror att fler kan vara drabbade. Bluff-sms:en kommer att polisanmälas under dagen.

– Vår uppmaning är man inte ska skicka något till mejladressen, och man ska absolut inte uppge några personuppgifter. Det bästa är att helt enkelt ignorera det, säger han och tillägger:

– Vi blir bekymrade att folk ska gå på det här, och det är extra allvarligt att de använder coronaviruset som ett sätt att lura folk.

Bedragen skriver i sms och mejl att informationen ska betalas med bitcoin. Foto: Privat/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet