Behöver fler som ger blod

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag används ungefär hundra liter blod inom sjukvården i Stockholms län. Men antalet personer som ger blod har minskat.

Antalet blodgivare i Stockholm har minskat med 6,4 procent från 2012 till 2013 och idag ger bara 3 procent av Stockholmarna blod. Trots det beskriver Blodcentralen Stockholms blodlager som stabilt. Det är tack vare att de som ger blod gör det allt oftare, i genomsnitt ungefär två gånger per år.

– I Stockholm har vi haft ett stabilt blodlager under en ganska lång tid, men det kan å andra sidan förändras bara över några timmar beroende på om det händer en stor olycka i närheten, säger Lottie Furugård på Blodcentralen Stockholm.

Och med anledning av detta behöver Blodcentralen rekrytera fler blodgivare, närmare bestämt 20 000 stycken. Främst riktar man sig till yngre personer.

– Många av våra blodgivare är 30- och 40-talister och fastän vi inte har något ålderstak för blodgivning så behöver vi föryngra vår blodgivarkår och se fler unga killar och tjejer som kan ge blod i flera år framåt, säger Lottie Furugård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer