Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Lindberg (V) om att beslutet att godkänna om Kry får ta över 1177 kommer fattas av en tjänsteman istället för av politikerna. Foto: Tommy Bergman/SVT

Beslut om Krys övertagande av 1177 hamnar hos tjänstemän – inte politiker

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbolaget Kry kan komma att ta över telefonrådgivningen på 1177 åt Region Stockholm. Men först ska affären godkännas av tjänstemän på Region Stockholm. Fel, tycker Vänsterpartiet, som vill att politikerna ska få besluta i frågan.

– Majoritetens ingång är att så lite som möjligt ska hanteras av demokratiskt folkvalda organ och istället beslutas bakom lyckta dörrar av tjänstemän, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I dagsläget sköts telefonrådgivningen på 1177 i Region Stockholm av ett dotterbolag till Medhelp. Nu har Vårdbolaget Kry köpt bolaget och vill ta över telefonrådgivningen på 1177, vilket har fått kritik av oppositionen.

Innan Kry kan ta över telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden ska detta godkännas av Region Stockholm. Det beslutet kommer fattas av tjänstemän på regionens förvaltning, inte av politikerna.

Att frågan inte når något politiskt organ försvaras av majoriteten.

– Eftersom det handlar om ett ägarbyte och inte om någon ändring av själva avtalet så är det tjänstemännen som har delegation att fatta sådana beslut, säger Daniel Forslund (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet i Region Stockholm.

Forslund är inte förvånad över Vänsterpartiets kritik.

– Vänsterpartiet vill att politiker ska bestämma allt. Vi har en mycket kompetent tjänstemannakår på förvaltningen som nu ska undersöka både risker och möjligheter, inklusive eventuella jävsituationer, innan de fattar ett beslut, säger Daniel Forslund (L).

Hör mer i videon.

Förtydligande: Det är enbart telefonrådgivningen på 1177 som Kry vill ta över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer