Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink tycker att frågan om Kry ska få ta över telefonrådgivningen på 1177 är principiellt viktig och därför bör behandlas av politikerna. Foto: Anna Molander och Janerik Henrsson/TT

Politikerna kommer besluta om Kry-affär

Uppdaterad
Publicerad

Kry har köpt bolaget som står för sjukvårdsrådgivningen per telefon på 1177. Affären har fått kritik, liksom det faktum att det var tjänstemän, inte politikerna, som skulle godkänna att Kry får ta över telefonrådgivningen. Nu blir det ändå politikerna som avgör den infekterade frågan.

Frågan om vårdbolgaet Kry ska få ta över telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden i Region Stockholm har blivit en het politisk fråga. Oppositionen, liksom läkarföreningen Svensk förening för allmänmedicin, varnar för snedvriden konkurrens och jäv, något som Kry menar inte kommer att ske.

Oppositionen i Region Stockholm har också varit kritiska till att beslutet om Kry får ta över telefonrådgivningen på 1177 skulle fattas av tjänstemän istället för politiker.

”Konkurrensneutralitet otroligt viktigt”

Men nu säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) att frågan kommer avgöras av politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, något som SvD var först att rapportera om.

– För mig är självklart konkurrensneutralitet otroligt viktigt, liksom att 1177 som tjänst är oberoende. Det är den viktigaste frågan att titta närmare på, och som jag gärna vill se en analys kring, säger Anna Starbrink (L) till SVT Stockholm.

Hör Anna Starbrink i klippet ovan om varför affären nu blir en fråga för politikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer