Särskilda ljud och elstötar kan bli en framtida behandling mot tinnitus. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Elstötar kan lindra tinnitus

Uppdaterad
Publicerad

Lider du av tinnitus? Nu finns det hopp om lindring för länets drabbade. Enligt en ny studie kan tinnitusbesvär i framtiden eventuellt minska med hjälp av elektriska impulser och särskilda ljud.

Den som har tinnitus upplever ljud i huvudet eller öronen som inte uppfattas av omgivningen. Tidigare forskning antyder att ljuden uppstår till följd av att nervceller överaktiveras. I studien fick patienter lyssna på ljud med samma rytm som deras fantomljud samtidigt som de gavs svaga elektriska impulser.

Studie på både djur och människor

Resultaten bygger på studier av djur och 20 patienter, skriver Dagens Medicin, som tagit del av studien som publicerats i tidskriften Science Translation Medicine.

Enligt forskarna minskade tinnitusljuden med i snitt tolv decibel efter att aktiv behandling getts dagligen under fyra veckor. Forskarlaget ser positivt på fynden och tror att det kan vara ett första steg mot en ny behandling.

Enligt Karolinska universitetssjukhuset förekommer tinnitus hos cirka 10-15 procent av befolkningen. I Stockholms län lider alltså runt 300 000 personer av tinnitus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.