Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Globen utrymdes – konserten ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens U2-konsert i Globen ställdes in av säkerhetskäl. Enligt polisen ska en person som arrangören bedömde som beväpnad släppts in i lokalerna.
– Vi har upprättat en anmälan om brott mot vapenlagen, säger Kjell Lindgren, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Beskedet om den inställda konserten kom vid halv elva på söndagskvällen efter att arenan sökts igenom av polis och utrymts. Beslutet att ställa in togs i samråd med polis. Orsaken till varför konserten ställts in är att en person som kan ha varit beväpnad släppts in i lokalerna, enligt polisen, som har upprättat en förundersökning om brott mot vapenlagen.

– Vad vi kan säga nu är att arrangören upplevt att insläppet inte gått rätt till, och att man begärt assistans av oss för att hitta en person av intresse inne i Globen, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen, som inte vill ge några detaljer på grund av en pågående utredning.

Enligt polisen ville arrangören först utrymma lokalen och göra om insläppet, men eftersom processen tog för lång tid beslöt man till sist att ställa in arrangemanget.

”Konserten är officiellt inställd på grund av säkerhetsskäl. Det är första gången en konsert ställts in sedan Bonos röstproblem 1989 i Amsterdam”, twittrade U2-forumet U2start.com kort därefter.

Misstänkt brott mot vapenlag

– Vi har fått uppgifter från arrangören som gör att vi inlett en förundersökning om brott mot vapenlagen, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, till SVT Nyheter.

Konserten skulle ha satt igång halv åtta på söndagskvällen. Men tusentals personer stoppades från att ta sig in i arenan. Kaos uppstod och långa köer ringlade utanför arenan. Strax innan nio började läktarna, dvs sittplatserna, inne i Globen att tömmas på publik. Den publik som fanns på parkettplats, dvs på konsertgolvet, fick order att stanna kvar.

– Vi fick aldrig någon förklaring till varför vi på parkett fick stanna kvar. Det hela kändes mycket osäkert och rörigt, sa Veronica Gardell, SVT:s reporter som var på plats i Globen.

Uppgifter om beväpnad man

Publiken nere på parketten fick alltså inte lämna lokalen trots säkerhetsrisken. I stället flyttades man runt mellan parkett och läktare medan säkerhetspersonalen sökte igenom lokalen och visiterade delar av publiken, enligt SVT:s Veronica Gardell. De uppskattningsvis tusen personer som fanns på parkett fick lämna lokalen först när det stod klart att konserten ställdes in och då var klockan 22:30.

Enligt uppgifter till Expressen finns det en hotbild mot en person inne i Globen och man söker efter en misstänkt person som ska vara beväpnad. De uppgifterna vill inte polisens presstalesperson Towe Hägg kommentera.

– Arrangören upplevde att säkerheten vid insläppet inte var tillfredställande och därför avbröts det arbetet. Vid samverkar tillsammans med arrangören som tog beslutet att ställa in konserten, säger hon till SVT Nyheter.

En ny U2-konsert ska hållas på tisdagen. Biljetter till den inställda konsterten kommer att vara giltiga där.

SVT söker arrangören Live Nation för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

U2-Globen

Mer i ämnet