Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste alla hjälpas åt att minska på fossilanvändandet och använda mer av det som är bioframställt” Foto: Lisa Liljefors/SVT

Här blir stockholmarnas matrester förnybart bränsle

Publicerad

På biogasanläggningen i Södertörn i södra Stockholm blir cirka 40 000 ton av stockholmarnas matavfall till biogas och biogödsel varje år – tillräckligt för en bil att köra flera tusen varv runt jorden på. Och efter årsskiftet väntar sig anläggningen 40 procent mer matavall.

Enligt Thomas Forsberg, driftansvarig på Scandinavian Biogas, är produktionen av biogas ett sätt att ersätta det fossila användandet med produkter som redan finns i samhället, och därmed minska växthuspåverkan.

– Framför allt minskar vi koldioxidutsläppen om vi kan använda mat för att framställa fordonsgas istället för naturgas, och biogödsel istället för konstgödsel, säger han.

I videon: Följ med till Södertörns reningsverk där stockholmarnas gamla matrester blir till biogas och biogödsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.