Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Holmberg, som jobbat som sophämtare i många år, har sett en ökning av matavfallskärl det senaste året. Foto: Tommy Bergman/SVT

Nu ska alla i Stockholms stad sortera sitt matavfall

Publicerad

Från och med 1 januari 2023 blir det obligatoriskt för hushåll och verksamheter i Stockholms stad att sortera ut sitt matavfall. Men omställningen är inte helt okomplicerad och för många hushåll kommer den inte gå att genomföra. 

Redan idag är det obligatoriskt för restauranger och storkök, som serverar mer än 25 portioner om dagen, att sortera ut sitt matavfall. Kravet utökas nu till att även omfatta hushåll och andra verksamheter.

Många fastigheter kan inte sortera – hundratals söker dispens

Enligt Stockholm vatten och avfall kommer 10-15 procent av fastigheterna i Stockholms stad att ha svårt att genomföra kravet. Åtgärden blir att hitta nya avfallslösningar – eller söka dispens. I dagsläget har flera hundra ansökningar om dispens lämnats in till miljöförvaltningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöförvaltningen har hittills fått in runt 400 dispensansökningar och väntar sig en konstant flöde framöver. Foto: Ellen Pan/SVT

Hör miljöförvaltningen i videon ovan om vad som gäller för dispensen.

Undantaget gäller fastigheter där hushållsavfallet hämtas i:

  • Stationär sopsug som saknar separat nedkast
  • Mobil sopsug som saknar separat nedkast för matavfall
  • 240 liter säck

För fastigheter som redan idag har särskilda lösningar för hämtning av hushållsavfall, initieras kravet om matavfallsåtervinning 1 juli 2024.

Källa: SVOA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.