Foto: SVT arkiv

Blågrönalger siktade i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Än har ingen algblomning synts till i Stockholms skärgård – men bakterierna finns. När vädret blir varmare kan de blågröna algerna växa till sig.

– Det är lite grynigt på sina håll, säger marinbiologen Annika Lindström vid Länsstyrelsen.

Informationscentralen Egentliga Östersjön vid Länsstyrelsen Stockholm tar emot allmänhetens rapporter om algblomning. Så här långt har inte några uppgifter om algblomning i Stockholms skärgård kommit in.

– Det har inte varit speciellt många rapporter från allmänheten, nästan inget alls, säger Annika Lindström.

SMHI:s satellitbilder visar på ytsamlingar av alger – men det är tveksamt om området kommer att röra sig i riktning mot Stockholms skärgård.

– Det ligger ett stort bälte i mellersta Östersjön som är på svag drift i nordvästlig riktning.

Blågrönalger i Stockholms vatten

Det är tillväxten av cyanobakterier, även kallade blågrönalger, som skapar algblomning. Annika Lindström säger att cyanobakterier har konstaterats i vattnet i Stockholms yttre skärgård.

– En naturbevakare har varit ute och tagit prover på vattnet i Norrtälje, Värmdö och Haninge. När algerna växer till sig bildar de en grynighet, och det är lite grynigt på sina håll.

Är det en början på en algblomning?

– Potentialen finns. Hur det utvecklas beror på vädret. Vågor och vindar rör ner algerna så att de inte kan växa till sig. Så som det har varit nu, blåsigt och inte jättevarmt, håller tillbaka algblomningen. De behöver solljus för att växa.

LÄS MER: Han söker orsaken bakom ALS – i algblomning

Tidigare blomning på senare tid

Östersjön och Stockholms skärgård har drabbats av algblomning flera år i rad. De två senaste åren har blomningen startat tidigare, och förra året pågick den också långt in på hösten.

– Man vet inte varför, det är inte helt utrett. Men det som påverkar är vattentemperatur, väder och tillgång på näring, säger Annika Lindström.

– Det man allmänt anser är att Östersjön är övergödd. Algerna behöver gödning för att växa och grönblåalger växer mycket mer än vanliga växtplankton. De behöver bara fosfor då de kan fixera luftkväve själva. Det ger dem en konkurrensfördel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.