Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blåstång ska ge Östersjön nytt liv – konstgjort rev vid Kapellskär Foto: Tomas Blideman/SVT

Blåstång ska ge Östersjön nytt liv – konstgjort rev vid Kapellskär

Uppdaterad
Publicerad

Intill Furusundsleden vid Kapellskär utanför Norrtälje har 300 ton sten lagts i vattnet för att skapa ett konstgjort rev, där blåstång planteras ut för att fungera som skydd åt fiskyngel och småkryp. 

– Vågor från färjetrafiken suger ut tången och skapar döda bottnar. Genom att lägga ut sten och sätta ut tång hoppas vi kunna återskapa balansen och skapa en bättre miljö för gädda och abborre, säger biologen Malin Kjellin från Sportfiskarna.

Tidigare fanns det gott om både gädda och öring i vattnet utanför Kapellskär i Norrtälje kommun. Här passerar bland annat Finlandsfärjor, kryssningsfartyg och lastfartyg, och den tunga båttrafiken har förstört bottnarna, som eroderat sönder.

För att återskapa en bra livsmiljö för livet under ytan har Sportfiskarna tillsammans med WWF skapat ett konstgjort rev under ytan.

– Revet både skyddar vegetationen från att sugas ut av vågorna och skapar en lugn livsmiljö för småfisk som kan bli till mat åt större rovfiskar, säger biologen Malin Kjellin.

Ny metod med konstgjorda rev

Metoden med att bygga konstgjorda rev med sprängsten som läggs i vattnet är ny och är ett pilotprojekt för att skydda havsbotten från erosion orsakad av fartygstrafiken. Längs med det konstgjorda stenrevet sätter dykare ut buketter med blåstång som ska släppa ägg och spermier så att ny tång börjar växa.

– Blåstången är Östersjöns skog och viktig för den biologiska mångfalden. Mycket djurliv gömmer sig i tången. Abborren lägger gärna sin rom i tångruskorna, berättar Lena Kautsky, professor emerita vid Stockholms universitet.

Även i Södertälje orsakar den tunga båttrafiken skador på bottnarna. Till hösten planerar därför Sportfiskarna ett liknande projekt i Södra viken i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om blåstångens sexliv i månskenet Foto: Tomas Blideman, SVT
  • Revet ligger på ca 2-3 meters djup.
  • De konstgjorda stenreven är en del i projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” som är ett samarbete mellan Sportfiskarna, WWF, Skärgårdsstiftelsen, Länsstyrelsen i Stockholm, Länsstyrelsen i Västernorrland och Vattenriket Kristianstad.
  • Projektet kostar 28 miljoner kronor fördelat på fyra år.

Källa: Sportfiskarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.