Hör ansvarig på Kry om fuskbokningarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bokningsstrulet i Stockholm fortsätter – var femte var felbokad

Uppdaterad
Publicerad

Ett kryphål i bokningssystemet gör att många försöker runda vaccinationskön. På tisdagen hade var femte person som kom till vårdbolaget Krys anläggningar en felbokad tid.

– Det har resulterat i hotfulla situationer, säger Maria Christoffersson, vaccinsamordnare på Kry.

Den som har fått första dosen coronavaccin i Stockholm ska få ett sms när det är dags att boka in dos två. Men det har funnits problem med uteblivna sms och strul med bokningsappen.

För att snabba på processen har många stockholmare använt ett kryphål som gör det möjligt att boka in sig för dos ett på nytt i hopp om att kunna få sin andra dos. På vaccinationscentralerna har det blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Det kommer patienter som inte ska ha sin dos två-spruta ännu. Det blir väldigt upprört när vi tvingas neka personer och det har uppstått hotfulla situationer, säger Krys vaccinsamordnare Maria Christoffersson.

Det förekommer också att personer som fått sitt sms bokar andra dosen för tidigt.

”Alla måste ta ansvar”

Drygt var femte person som kom till Krys anläggningar på tisdagen hade en felbokad tid, enligt vårdbolaget.

– Min uppmaning är att alla måste ta sitt personliga ansvar. Jag förstår att man är trött och vill ha sin spruta, men man får inte försöka smita före, säger Maria Christoffersson.

Även Doktor24 har upplevt samma problem.

– Vi hoppas att det här åtgärdas snart och att vi får direktiv om hur vi ska agera, säger Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor24.

Ska täppa till kryphålet

Enligt Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm, är det fortfarande möjligt att boka dos ett flera gånger.

– Men vi kommer att stänga den möjligheten inom kort.

Många är kritiska till att de inte fått tid för dos två trots att de borde ha fått det. Kan ni förstå att detta då blir följden?

– Jag förstår att många vill bli fullvaccinerade och gärna vill vaccinera sig med den andra dosen. Det är bra och viktigt. Samtidigt är det viktigt att följa de instruktioner som finns på 1177 kring den andra dosen och invänta sms, säger Magnus Thyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet