Stora delar av Gamla stan och flera andra områden i Stockholm spärrades av i samband med bombhotet. Foto: Nyhetsbyrån TT

Två års fängelse för ”bombmannen” i Gamla stan

Uppdaterad
Publicerad

I fem timmar barrikaderade sig den hotfulle mannen i en lokal i Gamla Stan.
Han misstänktes bära ett bombbälte – och hotade att spränga Socialdemokraternas och Moderaternas partihögkvarter. I dag dömdes mannen till två års fängelse av Stockholms tingsrätt.

Det var den 19 juni som 43-åringen gick in på Civil Rights Defenders kontor på Stora Nygatan i Gamla stan. Mannen misstänktes bära ett bombbälte och polisen drog igång en massiv polisinsats. Gamla stan och flera andra områden i centrala Stockholm spärrades av, däribland Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen.

Ville få uppmärksamhet

Bombtekniker, polisens förhandlare och nationella insatsstyrkan kallades in. Efter fem timmar gav mannen upp och han åtalades för grovt olaga hot och grovt falskt larm, brott han har erkänt.

– Jag ville få offentlig uppmärksamhet för att jag inte blivit bemött av Migrationsverket på rätt sätt, har 43-åringen tidigare sagt.

Ska utvisas

I dag dömdes mannen till två års fängelse för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Han ska även utvisas ur Sverige med förbud att återvända inom tio år.

– Den omständigheten att mannen utgett sig för att vara en del av en terrorattack och visat upp ett bombbälte är särskilt hänsynslöst, säger rådmannen Tomas Zander i ett pressmeddelande.

– Allvaret i hotet, som riktat sig mot demokratiska intressen, har lett till stora insatser med betydande skadeverkningar för det allmänna.

Åklagaren nöjd

Per Andersson, vice chefsåklagare på City åklagarkammare säger idag till SVT att han är väldigt nöjd med domen.

– De har ju gått helt på min linje och bedömt de här gärningarna som grovt olaga hot och grovt falskt larm. De har också lagt sig på en rimlig påföljd, säger Per Andersson.

43-åringen ska enligt domen även betala 15 000 kronor i skadestånd för att ha kränkt en anställd på kontoret där han barrikaderade sig.

Mannens försvarsadvokat Peter Nilsson säger idag att de diskuterat att överklaga domen, men inte bestämt sig.

Under rättegången sa försvarsadvokaten att det inte handlar om något uttalat dödshot eftersom 43-åringen inte sa till de anställda på kontoret att han skulle spränga sig själv, och att brottet därför inte är att betrakta som grovt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bombhot i Gamla Stan

Mer i ämnet