Glädje bland muslimer efter ja till böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Polisstyrelsen beslutade i dag att tillåta att moskén i Botkyrka får börja med böneutrop från minareten. Och på moskén i Fittja är man glad i dag.

Det hela började med ett medborgarförslag som Islamiska kulturföreningen skickade in till Botkyrka kommun i januari 2012. Efter ett år av övervägande, kom kommunen fram till att böneutrop skulle vara en fråga som skulle avgöras av polisen. I dag kom deras svar.

Gunnar Edeland är stabschef på polismyndigheten i Stockholms län.

– Vi måste ta hänsyn till många rättsområden, inte minst religionsfriheten och yttrandefriheten. Genom ett resonemang i grundlagen och europalagen så har vi kommit fram till at vi prövar enligt ordningslagen. Vi har då kommit fram till att vi prövar enligt ordningslagen och då bedömer vi att bifall är det rätta beslutet. I det här fallet ser vi inte att böneutrop kan hindra trafik eller annat som ordningslagen berör.

Det blir nu första gången som böneutrop hörs från en svensk moské. En gång varje fredag, över ett industriområde i Fittja: tre till fem minuter mellan klockan 12 och 13.

– Jag blev jätteglad. Det finns inga ord för att förklara, säger Ismail Okur, ordförande för Islamiska kulturföreningen i moskén i Fittja.

ABC: Varför betyder det här så mycket för er?

– Jo, men det gör det. En moské ska ha böneutrop. Om våra barn bodde i ett muslimskt land så skulle de höra böneutrop fem gånger om dagen. Men nu kan de i alla fall höra det en gång i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop från moskén i Fittja

Mer i ämnet