Imamen under böneutropet. Foto: Alban Friberg, ABC.Visa alla (8)
Visa alla (8)

Första böneutropet ljöd från moskén i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan ett på fredagen ljöd det första böneutropet från en minaret i Sverige från moskén i Fittja.

– Det är en extremt stor dag för oss. Eller, extremt räcker inte, säger Ismail Okur, som är ordförande i Islamiska kulturföreingen i Botkyrka till ABC:s reporter Alban Friberg på plats.

– Jag vill tacka polisen, politikerna och alla, säger Ismail Okur innan han går iväg för att lyssna till fredagsbönen.

Det är mycket folk på plats, och Ismail Okur spådde att det skulle bli fullsatt i moskén, som rymmer 1.200 personer.

Pågick i tre minuter

Klockan 12.55 ljöd böneutropet från minareten, och tre minuter senare avslutades det, varpå muslimerna strömmade in i mosken för fredagsbönen.

– Vi tycker kommunen har skött det här mycket bra. Det är ett historiskt ögonblick. Det var inte ett mål i sig att vi skulle vara först i Sverige. Men det känns mycket bra i hjärtat, säger en talesman för Islamiska kulturföreningen.

Det var för tre veckor sedan som Stockholmspolisen gav tillstånd att spela upp böneutrop från högtalare. Man räknar med att omkring tusen troende muslimer kommer att finnas på plats.

Islamiska kulturföreningen har länge försökt få tillstånd för att hålla böneutrop från minareten vid Moskén i Fittja. I januari 2012 skickade man in ett medborgarförslag till Botkyrka kommun, som efter ett år av övervägande vidare befordrade avgörandet till Stockholmspolisen.

Bifall från polisen

11 april kom bifallet från polisen, som hämtade stöd i ordningslagen.
– I det här fallet ser vi inte att böneutrop kan hindra trafik eller annat som ordningslagen berör, sade stabschef Gunnar Edeland vid polismyndigheten i Stockholms län till ABC.

Det här var första gången ett böneutrop hördes från en svensk moské. En gång varje fredag strax före klockan 13 kommer fredagsbönen att ljuda i tre till fem minuter över ett industriområde i Fittja.

”En moské ska ha böneutrop”

Ismail Okur, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Botkyrka säger så här, om varför det är viktigt med böneutropet.

– En moské ska ha böneutrop. Om våra barn bodde i ett muslimskt land så skulle de höra böneutrop fem gånger om dagen. Men nu kan de i alla fall höra det en gång i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop från moskén i Fittja

Mer i ämnet