Borgerlig spricka på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunla bostadsbolaget Lidingöhems framtid har skapat en spricka mellan Moderaterna och Folkpartiet på Lidingö.
Moderaterna vill sälja bolaget, medan Folkpartiet i stället vill utveckla det.

Trots att man håller på att adventspynta utanför stadshuset på Lidingö, är det ännu oklart hur kommunen kommer att styras de kommande fyra åren.

Både Moderaterna och Folkpartiet tappade mandat efter valet och det pågår fortfarande förhandlingar med flera partier för att få ihop ett majoritetsstyre.

Men nu väljer Folkpartiet att hoppa av.

– Folkpartiet har under tre mandatperioder velat utveckla det kommunala bostadsbolaget genom att t ex bygga hyresrätter och nya äldreboenden. Vi har drivit den här frågan i tre valrörelser men vi får inget gehör, säger kommunalrådet Torsten Engevik (FP) till ABC.

Moderaterna beklagar avhoppet

– Det är jättetråkigt att Folkparteit hoppar av, men vi hoppas på ett gott samarbete även framöver, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

Moderaterna har länge velat sälja det kommunala bostadsbolaget Lidingöhem. Byggandet av nya hyresrätter bör i stället skötas av privata bolag, menar partiet.

– Bygga hyresrätter tillhör inte kommunens kärnverksamhet. Vi vill sälja bolaget för att i stället kunna göra investeringar i skolor och infrastruktur. Dessutom vill vi betala av kommunens låneskuld, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

– Men är det värt att driva den här frågan så hårt när det innebär att ni tappar stöd från Folkpartiet?

– Det är en förhandlingsfråga där det handlar om att ge och ta, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

Allmännyttan viktig, menar Folkpartiet

Att avhoppet kan bidra till att det tar ännu längre tid att bilda ny majoritet på Lidingö är inget som får Torsten Engevik (FP) att ändra sitt beslut.

– Nej, vi gick till val på att utveckla allmännyttan och det vore ett svek mot våra väljare om vi inte höll fast vid vårt löfte, säger han.

Allmännyttan behövs både för dem som har svårt att få ett hyreskontrakt hos en privat värd och för dem som inte har råd att köpa en bostadsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet