Bostadsrättsföreningar kan vara en skuldfälla

Uppdaterad
Publicerad

Höga skulder i bostadsrättsföreningar kan ge kraftigt höjda månadsavgifter om räntan stiger.

Pris och månadsavgift är i fokus vid köp av en bostadsrätt. Men köparen gör rätt i att kolla bostadsrättsföreningens lån som kan vara en tickande bomb när räntorna stiger, enligt DN.

Det är allabrf.se som har gått igenom bostadsrättsföreningarnas skulder i hela landet och Hampus Dahlstedt på allabrf.se menar att köparen gör rätt i att noga kolla upp föreningens lån, skulder som delas av gemensamt av medlemmarna.

– Bostadsrättsföreningens lån per kvadratmeter är ett av det absolut viktigaste nyckeltalen att hålla koll på när man ska köpa en bostadsrätt, konstaterar Hampus Dahlstedt.

Idag när räntan är låg så påverkas inte hushållen inte mycket av föreningens höga skulder. Men när räntan höjs så kan föreningen tvingas att kraftigt höja månadsavgiften för att kompensera räntehöjningen – något som kommer att påverka hushållen, enligt Hampus Dahlstedt.

Enligt allabrf.se så är det stora skillnader mellan landets alla bostadsrättsföreningar. Vissa föreningar har skulder på 5 000 kronor per kvadratmeter andra har uppemot 60.000 kronor per kvadrat meter.

Tyngst skuldsatt är Bostadsrättsföreningen Järnlodet på Östermalm vars skulder är 61 000 kronor per kvadratmeter, det skriver DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.